Kinezyolojik bantlama

Kinezyotape nedir?

Kinezyolojik bantlama tekniği 1973 yılında Japon Dr. Kenzo Kase tarafından geliştirilmiştir. Metodun ortaya çıkış felsefesi eklem hareketlerini sınırlamaksızın insan derisinin yapısal özellikleri ve esnekliğine benzer bir bantlama yöntemi ile daha başarılı sonuçlar alınmasıdır. Bu bandın yapışkan yüzü sinüzoidal dalgalı bir yapıya sahiptir. Dalgalar arasındaki alan terin ve havanın rahatlıkla banttan geçmesine olanak sağlar. 25 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır ve olimpiyatlar sırasında ve profesyonel sporcular tarafından yaygın olarak kullanımı ile dikkati çekmiştir.

Kinezyotape nasıl etki eder?

Kinezyolojik bantlama ile ağrının azalması, performansın artması, nöromüsküler fonksiyonların düzelmesi, zedelenmenin önlenmesi, dolaşımın ve doku iyileşmesinin hızlanması hedeflenir.Ağrılı ve inflame kaslar ödem nedeniyle alan daralır. Kinezyolojik bantlama deriyi kaldırarak cilt ve cilt altı interstisyel alanı arttırır, böylece dolaşım ve hareket de arttırılmış olur. Dolaşım ve hareketin artması o bölgede ödem ve inflamasyonun azalmasını sağlar. Uygulanan teknik ile ilişkili olarak mekanoreseptörleri uyararak santral sinir sistemine sinyal gönderir, fasya dokusunun dizilimini düzeltir, duysal uyarı oluşturur, ödemin azalmasını sağlar.

Kinezyotape hangi hastalıklarda etkilidir?

Kinezyolojik bantlamanın başta kas iskelet sistemi hastalıkları olmak üzere geniş bir kullanım alanı vardır. Boyun, sırt ve bel ağrılarında, yumuşak doku ağrılarında, bölgesel kas spazmında, spor yaralanmalarında, eklemlerin burkulma ve zorlanmalarında, postür bozukluklarında, eklemlerin stabilitesi bozulduğunda, tendinit ve bursitlerde, plantar fasiit ve topuk dikeninde, kas kuvvetsizliklerinde, baş ağrısında kullanılabilir. Ayrıca sportif aktiviteler öncesinde kas ve eklemleri korumak veya desteklemek amacıyla kullanılabilir. Sinir sistemini tutan bazı hastalıkların tedavisine de yardımcıdır. Tuzak nöropatilerde, nöraljilerde, kas spazmının arttığı durumlarda uygulanabilir. Lenfödemde ödemin azalmasında etkilidir.

Kinezyotape’in yan etkisi var mı?

Her yaş grubunda güvenle uygulanabilir. Önemli bir yan etkisi yoktur. Beyaz tenlilerde nadiren allerjik reaksiyon olabilir. Allerji bandın yapışkan özelliğini sağlayan poliakrilata karşı olabilir. Kaşıntı ve kızarıklık olursa bant çıkarılmalıdır.


 

Etiket Bulutu
Omurga Hastalıkları Fibromiyalji Osteoporoz Osteoartrit Eklem Ağrıları Egzersiz Kinezyolojik Bantlama Kuru İğneleme ESWT Fizik Tedavi Rehabilitasyon Boyun Ağrısı Bel Ağrısı Duruş Bozuklukları Skolyoz Kifoz Bel Fıtığı Boyun Fıtığı
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Makaleler
© 2015 Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Tüm Hakları Saklıdır. Bu sitede yer alan içerik bilgi amaçlıdır. Doğrudan doktor tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.