Rehabilitasyon

Spor yaralanmaları rehabilitasyonunun amacı nedir?

Sağlıklı sporcularda performans değerlendirmesi, egzersiz programlarının düzenlenmesi, yaralanmaların önlenmesine yönelik eğitimler yanı sıra spor yaralanmalarından veya cerrahi girişimlerden sonra spora dönüş süresinin kısaltılması ve performansın arttırılması amaçlanır. Bu amaçla kişiye özel fizik tedavi uygulamaları ve egzersiz programları planlanır.

Ortopedik rehabilitasyon ne zaman gerekir?

Omuz, diz ve kalça gibi eklemlere uygulanan artroskopik veya açık cerrahi girişimler sonrasında ve kırıklardan sonra eklemlerin normal hareket ve fonksiyonlarının kazandırılması ve zayıf kas gruplarının güçlendirilmesi gerektiği durumlarda uygulanır.

Skolyoz rehabilitasyonu nasıl yapılır?

Skolyoz tedavisi kişiye özel planlanır. Omurgadaki eğimin paterni, iskelet gelişimi, ilerleme riski ve hastanın uyumuna bağlı olarak spesifik egzersizler, postural teknikler ve korseleme planlanır. Bozulmuş vücut dengesini, tüm vücut düzlemlerinde yeniden dizayn etmeyi amaçlar. Egzersiz barları ve aynalardan yararlanılır. Asimetrik postürün düzeltilmesi ve düzeltilmiş postürün günlük yaşamda devamının sağlanması hedeflenir.

Nörolojik rehabilitasyon hangi hasta gruplarına uygulanır?

Beyin kanamaları, kafa travmaları, inmeler, opere olmuş beyin tümörleri, omurilik yaralanmaları sonucu oluşan felçler, multipl skleroz gibi çeşitli sinir sistemi hastalıklarda fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları hastanın maksimum fonksiyonel kapasitesine ulaşmasını sağlar. Spastisite olarak adlandırılan kas sertliklerinin tedavisinde ilaç tedavisi yanı sıra egzersiz, lokal botulinum toksin (Botoks) enjeksiyonları ve ortez uygulamaları yapılmaktadır. Kol ve bacaklarda oluşabilecek sinir yaralanmaları ve karpal tünel sendromu gibi sinir sıkışmalarının tedavisinde fizik tedavi, lokal enjeksiyonlar ve ortezlerden yararlanılmaktadır.

El rehabilitasyonu hangi sorunlarda yararlıdır?

Eldeki tendon ve sinir yaralanmaları, kırıklar, kireçlenmeler ve cerrahiler sonrasında oluşan eklem sertlikleri ve fonksiyonel kayıplarda fizik tedavi yöntemlerinden faydalanılmaktadır.

Pediatrik rehabilitasyonun ilgi alanı nedir?

Çocuklarda görülen doğuştan ve sonradan ortaya çıkan kas iskelet sistemi ve nörolojik hastalıkların tedavilerinin planlanması ve uygulanması konularında hizmet verilmektedir.

Lenfödem tedavisi nasıl yapılır?

Meme ameliyatlarından (mastektomi) ve radyoterapi uygulamalarından sonra oluşan veya lenf akımını bozan hastalıklardan sonra kol ve bacaklarda lenfödem olarak adlandırılan şişliklerin azaltılması ve giderilmesi için uygulanan fizik tedavi yöntemleri, özel masaj uygulamaları ve bandajlama teknikleri ile ödemin azalması sağlanmaktadır.

Diğer rehabilitasyon alanları nelerdir?

Yanıklara bağlı oluşan kısıtlanmaların giderilmesinde, kanser hastalarında kas iskelet sistemi problemlerinde, ekstremite kayıplarında (ampüte) bireyin protez kullanımına adaptasyonunda, kalp ve akciğer hastalıklarda kondisyonun arttırılmasında, yaşlanmaya bağlı kas iskelet sistemi değişiklikleri, denge ve yürüme problemlerinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları hastaların yaşam kalitesini arttırmaktadır.

Etiket Bulutu
Omurga Hastalıkları Fibromiyalji Osteoporoz Osteoartrit Eklem Ağrıları Egzersiz Kinezyolojik Bantlama Kuru İğneleme ESWT Fizik Tedavi Rehabilitasyon Boyun Ağrısı Bel Ağrısı Duruş Bozuklukları Skolyoz Kifoz Bel Fıtığı Boyun Fıtığı
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Makaleler
© 2015 Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Tüm Hakları Saklıdır. Bu sitede yer alan içerik bilgi amaçlıdır. Doğrudan doktor tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.