ESWT (Elektroşok Dalga Tedavisi)

ESWT nedir?

Elektroşok dalga tedavisi vücut dışında oluşturulan şok dalgalarının çelik başlıklı bir aplikatör aracılığı ile sorunlu bölgeye uygulanmasıdır. Şok dalgaları yüksek basınçlı ses dalgalarıdır. İlk kez böbrek taşlarının kırılması amacıyla kullanılan bu yöntem daha sonra kas iskelet hastalıklarında kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Daha çok topuk, dirsek ve omuz problemlerinde uygulanır.

ESWT hangi hastalıklarda kullanılır?

Topuk dikeni ve plantar fasiiit ESWT’in en yaygın kullanıldığı alanlardan biridir. Aşil tendinitinde kullanılabilir. Dirsek ağrılarında, hem medial epikondilit, yani golfçü dirseği, hem de lateral epikondilit, yani tenisçi dirseği tedavisinde etkili bulunmuştur. Omuzda özellikle kalsifik tendinit varlığında etkilidir, ancak tendinitler, omuzda sıkışma sendromu tedavisinde de kullanılabilir. Kaslardaki tetik noktaların tedavisinde de etkili olduğunu gösteren çalışmalar vardır.

ESWT nasıl uygulanır?

ESWT haftada bir kez olmak üzere 3-5 seans uygulanır. Tedavi süresi uygulanan bölgeye bağlı olarak 10-20 dakika arasında değişir. Genellikle ağrısızdır, anestezi gerektirmez, sonrasında istirahat önerilmez, hastanın bu amaçla hastaneye yatırılmasına gerek duyulmaz. İlk seanstan itibaren ağrılarda azalma başlar. Önemli bir yan etkisi yoktur.

Etiket Bulutu
Omurga Hastalıkları Fibromiyalji Osteoporoz Osteoartrit Eklem Ağrıları Egzersiz Kinezyolojik Bantlama Kuru İğneleme ESWT Fizik Tedavi Rehabilitasyon Boyun Ağrısı Bel Ağrısı Duruş Bozuklukları Skolyoz Kifoz Bel Fıtığı Boyun Fıtığı
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Makaleler
© 2015 Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Tüm Hakları Saklıdır. Bu sitede yer alan içerik bilgi amaçlıdır. Doğrudan doktor tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.