Tedavide amaç ağrı kontrolünü sağlamak,uykuyu düzenlemek, yorgunluk ve depresyon gibi duygu durum bozukluklarını ortadan kaldırmak. Bunun için antidepresanlar, klasik ağrı kesiciler, lokal sıcak ve fi*rik tedavi uygulamalarının yanı sıra elektriksel akırrîlardan oluşan fizik tedavi yaklaşmları ve masaj gibi çeşitli yöntemlere başvuruluyor. Tanı Nasıl Konuluyor? Fibromiyalji tanısı, öykü ve fizik muayene bulguları ile konuyor. Ağrının dağılımı ve belirtiler değerlendiriliyor. Akademik çalışmalarda tanımlanmış 9 çift hassas noktadan 11´inin ağrılı bulunması fibromiyalji tanısı için gerekli olsa da pratikte 6 hassas nokta bulunması yeterli geliyor. Bu hassas noktalar ense, boyun, omuz, sırt,göğüs duvarı, dirsek, kalça, bel ve diz bölgesinde bulunuyor. Kas, tendon ve bağlardan oluşan noktalara basınç uygulandığında ağrı oluşuyor. Fibromiyalji, vücutta 3 aydan uzun süre devam eden ve başta yaygın ve inatçı kas ağnları olmak üzere, uyandıktan sonra vücutta tutukluluk ve yorgunluk gibi yakınmalarla seyreden bir yumuşak doku romatizması olarak tanımlanıyor. Yapılan çalışmalar fîbromiyaljinin erişkin yaşlarda yüzde 5 oranında görüldüğünü ortaya koyuyor. Kadınlar tüm hastaların yüzde 70-80´i gibi büyük bir oranım oluşturuyor. İçinde bulunduklan durumu genellikle "İş yapmasam bile sürekli yorgunum", "Her yerim ağnyor", "Vücudumdan tüm enerji çekiliyor; kol ve bacaklarımda derman kalmıyor" şeklinde anlatan hastalar, kaynağı teşhis edilemeyen ağrı, yorgunluk ve diğer yakınmaları nedenyle yıllarca çeştli branştaki doktorlara başvuruyor. Doğru teşhis konulamadğı için de hastalık ilerliyor ve hayat kalitesinde ciddi düşüş ile işgücü kaybına neden oluyor.
MÜKEMMELİYETÇİ KADIN Acıbadem Maslak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Reyhan Çeliker hastalığı anlatıyor: Hastalığın sebebi tam olarak bilinmiyor. Vücutta ağrıyı baskılayan ve kontrol eden mekanizmaların bozuk olduğu düşünülüyor. Depresyon, stres, uyku bozukluklan ve birçok çevresel faktörün fîbromiyaljiyi tetiklediği kabul ediliyor. Bunlar trafik kazaları gibi fiziksel travmalar, ruhsal baskılar, enfeksiyonlar ve hormonal bozukluklar olarak sıralanabilir.Genetik faktörlerin de rolü olduğu ve aile öyküsü olanlarda daha sık görüldüğü biliniyor.Fibromiyalji mükemmeliyetçi, titiz ve her şeyin en iyisini yapma telaşıyla yoğun stres altına giren kadınlarda daha sık görülüyor. Aynca uyku bozukluğu olan, uzun süre aynı pozisyonda ve bilgisayar başında çalışan kadınlarda da bu hastalığa sıkça rastlanıyor. Hastalık; çalışan, genç ve stresli bir yaşam süren kadınların yanı sıra ev kadınlarını da etkisi altına alabiliyor. Fibromiyalji hastalan sürekli ağır iş yapmış gibi kendilerini hep yorgun hissettiklerini ve her yerlerinin ağndığını ifade ediyor. Sabahlan gelişen ağn en tipik belirtisi. Ağrı boyun, sırt ve bel gibi tek bir bölgede veya tüm vücutta yaygın olarak hissedilebiliyor. Sık rastlanan bir başka yakınma da, yine özellikle sabahlan hissedilen yorgunluk hissi.
RUHSAL SIKINTILAR EŞLİK EDER Fibromiyalji pek çok belirtiyle seyreden bir hastalık. Sabah belrgin olan ve kısa süre devam eden eklemlerde tutukluk hali fîbromiyaljinin bir diğer belirtisi. Bazen uykuya dalmada zorluk veya sık uyanma şeklinde uyku bozukluğu da görülebiliyor. Konsantrasyon bozukluğu, yumuşak dokularda şişlik hissi, ellerde uyuşmalar, gerilim tipi baş ağrısı, bazen migren, depresyon gibi ruhsal sıkıntılar tabloya eşlik edebiliyor.