Spor; Kaygıyı Azaltır

Düzenli spor yapmak uykuyu düzenler,kolesterol,kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve şeker hastalığından korur. Yaz gelince gerek kadınlar gerekse erkeklr kilo vermek,formda kalmak ve sağlıklarını korumak amacıyla spora başlıyor.Ancak yüzmeden,salon sporlarına, pilatesten güçlendirici egzersizlere kadar birçok sporu bilinçli yapmak gerekiyor. Aksi takdirde sakatlanma riski çok yüksek olabiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Reyhan Çeliker, yüzme, pilates ve salon sporu yapanlra özel önerilerde bulundu. Bu sporlar hakkında merak edilen soruları yanıtladı:

YÜZME, OMURGAYI KORUR MU? - Omurga sağlığını korumak için en çok önerdiğimiz spor yüzmedir. Yüzme aynı zamanda ideal bir aerobik egzersizdir, yani kardiyovasküler sitemi de destekler, kalp ve akciğer kapasitesini artırır, güçlendirir. Her yaşta yapılabilmesi ayrı bir avantajıdır. Vücudun dayanılılığını artırır. - Diğer bir avantajı suyun kaldırma kuvveti nedeniyle eklemlere yük binmemesidir,dolayısıyla vücut ağırlığının özellikle kilolu kişilerde olumsuz etkilerinden kaçınılmış olur.Bu özelliği nedeniyle omurga sorunu olanların yanısıra kalça, diz ve ayak bileği sorunu olan hastalarda da yararlıdır. - Tüm yüzme stillerinin yararları farklıdır,ancak bel,boyun, sırt ağrısı gibi omurga sorunu olanlarda serbest stil ve sırt üstü yüzme önerilir. - Yüzme de diğer aerobik egzersizlerde olduğu gibi haftada 3 gün yapılmalıdır. Yarım saat su içi hareket ve yüzme genellikle yeterlidir.

PİLATESTEKİ RİSK - Pilates nefes egzersizleri ile birlikte bedenin dengeli ve kontrollü tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı destekleyen kaslar üzerine yoğunlaşan bir egzersiz programıdır. Aslında oldukça eski bir egzersiz tipi olmasına karşın son yıllarda popülaritesi artmıştır. - Pilates egzersizleri sırasnda doğru kasların doğru pozisyonda kullanılması çok önemlidir. Bu noktada eğitmen çok önemli bir rol oynamaktadır. Ne yazık ki pilatese başladıktan sonra sakatlanma oranı tahmin edilenin oldukça üzerindedir. - Özellikle omurga sorunu olanlarda hareketler bel ve boyunu koruyucu pozisyonlarda yapılmalıdır. - Ağrıları nedeniyle pilatese başlayacak olanların önce doktor kontrolünden geçmeleri, sorunu dikkate alınarak bir program yapması önerilir.Kaslar yeterince kuvvetlenmeden zorlayıcı hareketlere geçilmemelidir. -Karın adaleleri yeterince kuvvetli değilse boyunda yüklenme fazla olmakta ve sakatlıklara yol açmaktadır.Doğru uygulandığı zaman pilates ile kısa zamanda güçlü ve uzun kaslara sahip olmak mümkündür.

HAFİF OLMALI - Daha önce düzenli spor yapmayan kişilerde egzersize yürüme ile başlamalarını öneriyoruz. Omurga ağrıları ön planda ise su içi egzersiler ile başlanabilir. - En önemli nokta egzersizlere kısa süre ile başlamaktır.Birden yoğun egzersizle veya uzun süre tempolu yürüyüşle başlanırsa ağrılarda artış olabilir,bu da kişinin egzersizi hızla bırakmasına neden olur. Tempo ve süre yavaş yavaş arttırılmalıdır. -Çok hareketsiz bir kişi ise 10-15 dakikalık egzersizle başlanır, vücut bu süreye adapte olduktan sonra 5´er dakika arttırılır ve 45-60 dakikalık süreye ulaşılır. - Diğer bir önemli nokta da egzersizin düzenli yapılmasıdır. İdeali haftada en az 3 gün yapmaktır.Bir hafta her gün egzersz yapıp,sonra 3 ay ara vermenin vücuda Egzersizlere kısa süreli başlamalı zaman içerisinde antremanlar sıklaştırılmalıdır, aksi takdirde sakatlıklar doğar herhangi bir yararı yoktur.

Etiket Bulutu
Omurga Hastalıkları Fibromiyalji Osteoporoz Osteoartrit Eklem Ağrıları Egzersiz Kinezyolojik Bantlama Kuru İğneleme ESWT Fizik Tedavi Rehabilitasyon Boyun Ağrısı Bel Ağrısı Duruş Bozuklukları Skolyoz Kifoz Bel Fıtığı Boyun Fıtığı
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Makaleler
© 2015 Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Tüm Hakları Saklıdır. Bu sitede yer alan içerik bilgi amaçlıdır. Doğrudan doktor tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.